Feesten bij Van Wal = samen varen door een uniek polderlandschap

De directe, waterrijke omgeving van onze Van Wal Kas is eigenlijk te mooi en te interessant om niet van dichtbij gezien en bevaren te hebben. Een rondje polder, een rondje meer (de Braassem), een rondje met nog meer plassen (Kagerplassen, Westeinderplassen), een rondje stad (Leiden), of een combinatie daarvan. Welk rondje je ook kiest, samen al varend de omgeving ontdekken geeft een extra dimensie aan jouw feest.

Alle soorten
boten op
een rijtje

Maak hier kennis met de mooie botenvloot van onze vaarpartner Bob on Board.

boot_groen_backgr-1

Laat je meevoeren en onderdompelen

De Tulpenroute (specialiteit)

Onze topper van de vaararrangementen! Een vaartocht door de polder waar Van Wal gevestigd is: de Veender- en Lijkerpolder buiten de bedijking, de enige polder in de regio die nooit uitgeveend is. En waar al eeuwenlang groenten en (later) bloemen geteeld worden. Tijdens deze mooie route zie je niet alleen hoe prachtig dit gebied is, maar leer je ook alles over de geschiedenis ervan via verhalen en prachtige kunstfoto’s.

Tulpenroute XTRA

De Tulpenroute XTRA is dé Tulpenroute uitgebreid met XTRA bijzondere ervaringen. Zoals een XTRA opvarende in de persoon van een tuinder die jullie vol overgave de mooiste historische en hedendaagse verhalen over de polder vertelt. Of onderweg een bezoek aan een tulpenkwekerij of de oude Veense veiling, inclusief een virtuele rondleiding door de veilinggeschiedenis. Uiteraard zijn er ook XTRA bijzondere ervaringen voor de inwendige mens te boeken, zoals een high-arrangement in alle varianten, van high tea tot high wine, high wodka en high (tulpen)bier. Zeg maar wat jullie XTRA-wensen zijn, wij brengen ze graag in vervulling.

Meesterschap anno 1932 op een eiland in Rijpwetering

Hugo en Marije van der Poel wonen en werken op een heus poldereiland in Rijpwetering. Ze maken daar al drie generaties lang op ambachtelijke wijze echte Boeren Goudse Oplegkazen. Een predicaat dat alleen zij en één andere Nederlandse kaasmaker mogen voeren. Hoe ze dat doen, laten ze jullie graag zelf zien en proeven! Ze ontvangen jullie met open armen op hun boerderij Hoeve Waterrijk. Dus stap aan boord, gooi de trossen los en vaar op volle toeren richting de kaashemel op aarde.

VOC kaas en het Cager Meer

Een vaartocht boordevol verhalen over het ontstaan van de Leidse Kaas (al in 1303), over de zeeën die deze heerlijke kaas in de VOC-tijd bevaren heeft en over de wegen die de echte Leidse nadien aflegde naar bestemmingen over de hele wereld. Natuurlijk blijft het tijdens deze mooie tocht, die onder meer over de Kagerplassen gaat, niet alleen bij kijken en luisteren. De kapitein meert ook aan bij een Leidse kaasmaker voor een rondleiding en een proeverij.

Molen- en merentocht

Als we hem niet meer kunnen schaatsen, dan gaan we toch hem gewoon varen? Want, de bekendste schaatstocht van deze regio is ook in vloeibare toestand onvergetelijk mooi. De kapitein zorgt ervoor dat jullie droge voeten houden en niet hoeven te klunen. Dus jullie hebben alle tijd om de prachtige oer-Hollandse polders en de Braassem goed in jullie op te nemen. En om te genieten van de koek & zopie onderweg. Vergeet alleen niet om op tijd te stempelen.

Voor anker bij het verdwenen dorp Jacobswoude

Het is een bijzonder verhaal. En een beetje gruwelijk. Over het dorp Jacobswoude dat eeuwen geleden door het water verzwolgen werd. Met huis, man en paard. Tijdens deze vaartocht, die langs de mooiste plekjes van het Braassermermeer, de Woudwetering en Wijde AA, voert, ontdekken jullie waar deze tragedie heeft plaatsgevonden. En hoe het zo heeft kunnen gebeuren. Natuurlijk horen jullie ook alles over de dorpen, huizen, mannen en paarden die de trek van water hebben weerstaan en nog steeds springlevend zijn.
En hoe leuk is het om deze tocht te combineren met eten Aan Wal waarbij de verse frites gemaakt van ambachtelijke aardappelen - uit het land van Jacobswoude - niet mogen ontbreken.

Rondje Jeneverboom en het huishouden van Jan Steen

Er staat ergens in Warmond een eenzame boom die al een eeuw lang een baken is voor schippers en matrozen. De boom wordt in de volksmond de jeneverboom genoemd. De grote vraag is wie die boom ooit gepland heeft. Was het wellicht Jan Steen die met zijn beroemde huishouden ooit in Warmond gewoond heeft? Of ome Jaap de Zanger? Tijdens deze vaartocht lossen jullie dit en andere spannende, historische vraagstukken op. Het belooft een onvergetelijke vaarreis terug in de tijd te worden.

De streekproeverij

Deze vaartocht is voor iets voor lekkerbekken en smulpapen. Al tuffend door ons prachtige waterrijke gebied doen jullie regionaal bekende en zeer gewaardeerde ambachtelijke voedselproducenten aan. Van een kaasmakerij tot een ruim 400 jaar oud eetcafé. En overal eten jullie een hapje mee, uiteraard onder het genot van een drankje. Vergeet niet om tussen de culinaire uitspattingen door te genieten van het oer-Hollandse landschap dat jullie onderweg voorgeschoteld wordt. Een tip: buk altijd voor de bruggetjes.

Op pad met Bob in ’t wild (leuk met kinderen)

Durven jullie het aan? Een spannende vaartocht door de jungle van het Braassemermeer en de omliggende polders? Onder aanvoering van kapitein Bob krijgen jullie dé kans om de Veense Big 7 te spotten. De een is nog mooier dan de ander. En de ander nog bijzonderder dan de een. En als jullie geluk hebben, vinden jullie onderweg ook nog een mooi plekje om visjes te vangen. Pas als jullie alle dieren afgevinkt hebben in het dierenpaspoort, meert Kapitein Bob weer Aan Wal aan.

Boekje erbij en zingen maar

Tegelijkertijd met jullie stapt er een muzikant aan boord. Met een trekharmonica en een tas vol tekstboekjes met meezingers. Op het ritme van de golven deinen jullie gezellig met deze rasartiest mee. En eenmaal buiten de bebouwde waterkom, mogen jullie helemaal los. Op aangeven van de kapitein, schrapen jullie je stem en zetten jullie in. Tijdens de zangpauzes hebben jullie alle tijd om de kelen smeren, de magen te vullen en te genieten van de prachtige natuur om jullie heen.

Meer informatie?
Je kan ons altijd even bellen!

  • Fantastisch aan het Braassemermeer
  • Vanaf 30 personen
  • Openingstijden (op afspraak) van 7.00 - 22.00 uur